dinsdag 1 december 2009

SNS en Aegon lossen deel staatssteun af

UTRECHT - Zowel Aegon als SNS Reaal hebben een deel van hun staatssteun afgelost. Dat maakten ze dinsdag bekend.

Aegon heeft 1 miljard euro, oftewel een derde, van zijn ontvangen staatssteun terugbetaald aan de Nederlandse overheid.
Bovenop de aflossing heeft de verzekeraar nog eens 44 miljoen euro aan rente en 108 miljoen euro aan aflospremie betaald. De totale som die is overgemaakt aan de overheid komt daarmee op 1,15 miljard euro.

SNS Reaal

SNS Reaal heeft 185 miljoen euro aan staatssteun afgelost. De bank en verzekeraar betaalt gelijk met het aflosbedrag 7,5 miljoen euro aan rente aan de staat. Het concern heeft geen aflossingspremie hoeven betalen. De aflossing was in september al aangekondigd.

SNS deed toen een aandelenemissie om de afbetaling te financieren. Van de 750 miljoen euro die SNS heeft ontvangen staat nu nog 565 miljoen euro open.

Naast afbetaling aan de staat, betaalde SNS ook een bedrag van 65 miljoen euro terug aan de stichting SNS Reaal. Deze grootaandeelhouder deed in 2008 tegelijk met de staat een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro.



© ANP/NU.nl

Labels: , , , ,

zondag 18 oktober 2009

Gemeenten moeten binnen één maand besluiten over verzoek tot schuldhulp

Gemeenten hebben na een verzoek tot schuldhulpverlening maximaal vier weken de tijd om tot actie over te gaan. Bij een positief besluit moet dit uiteindelijk leiden tot een individueel plan waarbij niet alleen aandacht is voor het oplossen van het schuldenprobleem, maar ook voor de omstandigheden waaronder die schulden zijn ontstaan. Met deze uitwerking van het wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd.

Het kabinet wil met het wettelijke kader een 'bodem' leggen in de schuldhulpverlening, die nu in kwaliteit en effectiviteit nog sterk van gemeente tot gemeente verschilt. Het kabinet verwacht dat er van het vaste overleg tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een belangrijke impuls uitgaat om de effectiviteit van de schuldhulp te verbeteren.

De gemeenteraad krijgt de wettelijke taak om toe te zien op de kwaliteit van de schuldhulpverlening. De plannen voor een integrale aanpak van de schuldhulp worden per gemeente voor een periode van maximaal vier jaar opgesteld. Vervolgens moet het college van burgemeester en wethouders jaarlijks verantwoording afleggen in de gemeenteraad over de uitvoering van de schuldhulpverlening in de gemeente.

De wet moet een ook einde maken aan te lange wachttijden. Na een verzoek tot schuldhulp hebben gemeenten maximaal vier weken de tijd om tot actie over te gaan. Een uitzondering daarop vormen de zogeheten bedreigende schulden, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de levering van energie, water of de huur van een woning. Hiervoor wordt een maximale wachttijd van drie dagen in de wet opgenomen.

Een belangrijk uitgangspunt van de wet is dat de hulpverlening een integraal karakter heeft waarbij niet alleen aandacht uitgaat naar het oplossen van het schuldenprobleem, maar ook naar de omstandigheden waaronder die schulden zijn ontstaan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.



Bron: Ministerie van SZW

Labels: , , , , ,

vrijdag 16 oktober 2009

Overleg DSB met banken mislukt

Een poging van Dirk Scheringa om zijn DSB Bank onder te brengen bij Nederlandse grootbanken is mislukt.
Dat heeft Scheringa in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt na ongeveer vijf uur onderhandelen op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank.

Scheringa wilde niet ingaan op de vraag waarom de banken DSB niet wilden redden. ''Dat moet je hen zelf vragen.''


Niet haalbaar

In een verklaring lieten de grootbanken weten dat ''het door de banken gedane voorstel voor versteviging van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van DSB niet haalbaar is''. DNB liet ook weten dat ''een oplossing helaas niet mogelijk is gebleken''.
Scheringa reageerde teleurgesteld. Volgens de topman werd het overleg om kwart over acht 's avonds geschorst, waarop de banken met elkaar in overleg gingen. Scheringa zei dat hij vanaf dat moment slechts heeft kunnen wachten op een uitkomst. ''Heel frustrerend'', aldus de topman.

Claims
Hij herhaalde nogmaals het onbegrijpelijk te vinden als zijn bank failliet zou gaan. ''We hebben voldoende eigen vermogen. Nu worden daar opeens kosten afgetrokken voor claims en dan ben je opeens failliet.''
Scheringa zei nog een laatste strohalm te hebben. Een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben in een overname. ''Stukken daarover dienen we mogelijk vrijdag in bij de rechtbank'', aldus de topman, die de naam van de instelling niet wilde noemen.


Miljarden
Het gaat volgens Scheringa om een bank met een eigen vermogen van miljarden euro's, met wereldwijd vestigingen waaronder in Europa. Niet Scheringa zelf, maar andere bestuursleden van de bank hebben met de Amerikanen contact gehad.
Hij sprak van ''een stevige strohalm''. ''Deze bank kan de werkgelegenheid en de spaartegoeden veiligstellen.'' De bankdirecteur durfde niet te voorspellen hoe groot de kans is dat de gesprekken met de Amerikaanse partij succesvol zullen zijn. ''Maar we blijven doorknokken.''

Sluwe vos

Vakbondsbestuurder Karla Kiburg van FNV Bondgenoten zei dat het doek nog niet is gevallen, maar acht de kans dat een faillissement van DSB Bank kan worden afgewend klein. Ook vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie had nog enige hoop. ''Je weet nooit wat de sluwe vos nog in zijn achterzak heeft.''

Failliet
Scheringa was donderdagavond vanaf 19.00 uur in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in een poging de grote banken ertoe te bewegen DSB Bank in zijn geheel over te nemen. De bank uit Wognum heeft van de rechtbank in Amsterdam tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om een koper te vinden. Anders wordt de bank failliet verklaard.

Labels: , , ,

woensdag 14 oktober 2009

Scheringa wilde vertrekken

Dirk Scheringa zou maandag zijn vertrek als topman van DSB hebben willen aankondigen. Dat meldt de NOS. Het ging niet door doordat DSB onder curatele werd geplaatst.

Het vertrek van Scheringa was onderdeel van gesprekken met De Nederlandsche Bank (DNB), die er moeite mee zou hebben gehad dat hij zowel bestuursvoorzitter als grootaandeelhouder bij DSB was.
RTL Nieuws meldt verder dat Scheringa maandenlang geprobeerd heeft zijn bank te verkopen. Er waren gesprekken met Deutsche Bank en BNP Paribas.

DNB heeft er niet op aangedrongen dat de schikking die DSB Bank vorige week trof met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken, niet werd ondertekend. Dat zei een woordvoerder van DNB woensdag.

''DNB is op geen enkele manier partij geweest bij de overeenkomst en heeft deze op geen enkele manier in de weg gestaan'', aldus de woordvoerder.

Ondergang
DSB en de stichting troffen vorige week een mondelinge overeenkomst over de manier waarop klachten over hypotheken die door de bank zijn verstrekt, zouden worden afgewikkeld.

Na de ondergang van DSB maandag suggereerden verscheidene partijen dat de centrale bank erop zou hebben aangedrongen dat de overeenkomst niet op papier werd bekrachtigd.

Labels: , , , ,

dinsdag 13 oktober 2009

Run op DSB leek voorbij

De run op de spaartegoeden van DSB Bank leek voorbij, toen de rechtbank in Amsterdam zondag aanvankelijk de eis van De Nederlandsche Bank om DSB Bank onder toezicht te stellen, afwees.

In de nacht van zondag op maandag ontstond een nieuwe stormloop op de tegoeden en dat veranderde de zaak volledig. Zondag haalden de spaarders 3,8 miljoen euro van de rekeningen, tegenover 41,6 miljoen euro tussen zondagavond 12 uur en maandagmorgen half tien. Daarna werd de eis alsnog toegewezen. Dit blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed deed op donderdagmorgen 1 oktober een oproep op de televisie om spaartegoed op te nemen en zo het faillissement van DSB Bank af te dwingen. Dat leidde tot het opnemen van 88,1 miljoen euro nog diezelfde dag, 100,9 miljoen euro een dag later en 128 miljoen euro op 3 oktober.

Run
Daarna werd het bedrag per dag fors minder. Op zondag 11 oktober stond de teller op 622,7 miljoen euro aan opgenomen spaargeld, maar afgelopen zaterdag ging nog ''slechts'' 7,8 miljoen euro van de rekeningen af.

Na de run in de nacht van zondag op maandag oordeelde de rechtbank: ''De liquiditeit van DSB ontwikkelt zich thans op gevaarlijke wijze en er is geen vooruitzicht op een verbetering van die ontwikkeling.''

Labels: , , ,

dinsdag 29 september 2009

Krediet voor een auto?

We schrijven ergens rond de jaren 80.
Net volwassen, of net niet eigenlijk, eerste huisje gekocht, met annuïteitenhypotheek. Lekker degelijk.
(Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat de totale betaling (de som van rente en aflossing) elke keer gelijk is, en zodanig dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening is terugbetaald.)

Daar zit je dan, volwassen te zijn, toch leuk om serieus genomen te worden.
Nieuw huis, nieuwe meubeltjes, een echte vriendin...
Alleen die auto, nog steeds dat barrel dat je ook al had toen je nog thuis woonde, tijd voor een nieuwe?

De meeste betaalbare auto's liggen eigenlijk net boven je budget, eerst maar eens kijken voor een lening dan...
Nou, das mooi, lening is geen probleem, het wordt een doorlopend krediet, lekker lage aflossing ook, als je hem voor 5 jaar afsluit!*
(wordt vervolgd)



(*niet slim, sluit nooit een lening die langer duurt dan de economische levensverwachting van de auto die je wil kopen)

Labels: , , , , , , , ,

donderdag 24 september 2009

Mentale problemen door geldcrisis

De wereldwijde economische crisis zal een groeiend aantal geestelijke problemen veroorzaken en zelfs het aantal zelfmoorden zal toenemen als mensen proberen het hoofd te bieden aan armoede en werkloosheid. Daarvoor heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gewaarschuwd.

Honderden miljoenen mensen hebben al last van geestelijke problemen, bijvoorbeeld depressiviteit. Maar het ineenstorten van de financiële markten kan gevoelens van wanhoop opwekken onder mensen die gevoelig zijn voor dergelijke ziekten. De VN-organisatie waarschuwt vooral voor mensen in landen met lage en middeninkomens, waar toegang tot een adequate behandeling doorgaans beperkt is.

‘We moeten de turbulentie en de mogelijke gevolgen van de huidige financiële crisis niet onderschatten. We weten dat er een groot tekort is ten aanzien van hulp voor mensen in grote nood’, zei directeur-generaal Margaret Chan op een bijeenkomst van deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Armoede en de negatieve gevolgen daarvan zoals geweld, sociale uitsluiting en ‘constante onzekerheid’ worden in verband gebracht met de eerste symptomen van geestelijke gestoordheid’, zei Chan. ‘Het zou niet als een verrassing moeten komen dat we meer gevallen van stress en geestelijke gestoordheid gaan zien’, waarschuwde ze.


Meer dan 75 procent van de mensen met geestelijke problemen in de ontwikkelingslanden krijgt geen behandeling of zorg. Velen van hen worden gestigmatiseerd, worden verwaarloosd of misbruikt, meldt de WHO.
Gemiddeld besteden de landen minder dan 2 procent van hun begroting voor gezondheidszorg aan de geestelijke gezondheidszorg. Maar de WHO verwacht dat dat nog minder wordt. Als gevolg van de crisis zal er ‘minder geld en toegang zijn voor behandeling’.

De WHO wil dat regeringen meer geld uittrekken voor de geestelijke gezondheidszorg. Drie op de vier patiënten in ontwikkelingslanden krijgen geen behandeling. Terwijl ontwikkelingslanden voor slechts 20 Amerikaanse dollarcent per persoon per jaar behandeling kunnen bieden voor bijvoorbeeld schizofrenie, depressiviteit en alcoholmisbruik.

Labels: , ,

zondag 20 september 2009

Wat is BKR?

Wat is BKR?


"Toetsing en registratie bij het BKR in Tiel": het is een vaak voorkomend zinnetje in leenreclames. Maar wat betekent dat nu eigenlijk en wat doet het Bureau Krediet Registratie (BKR) precies? De tien belangrijkste vragen met antwoorden over het BKR staan op deze pagina op een rijtje.

1. Wat is het Bureau Krediet Registratie?
Het BKR is een stichting die veertig jaar geleden is opgericht door het financiële bedrijfsleven om het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te verzorgen. Het BKR is gevestigd in Tiel en speelt een maatschappelijke rol bij het voorkomen van overkreditering van consumenten.

2. Wat weet het BKR?
Alle betalingsverplichtingen van alle consumenten die in Nederland een krediet hebben of hadden in de afgelopen vijf jaar, staan in het register vermeld. Het BKR weet niet alles van je financiële situatie. Alleen de volgende gegevens zijn bekend:

* Persoonsgegevens: naam, geboortedatum, en adres.

* Kredietgegevens: het geleende bedrag of het bedrag dat je maximaal mag besteden, het moment waarop het krediet ontstond, wanneer het krediet afgelost moet zijn en de kredietsoort.



3. Waarom registratie?
Het doel van de BKR-registratie is dat geldverstrekkers een goed beeld kunnen krijgen van het leen- en aflosgedrag van consumenten. Daardoor wordt het risico van de dienstverlener ingeperkt. Anderzijds kan zo voorkomen worden dat iemand meer leent dan hij of zij zich eigenlijk kan veroorloven.

4. Worden alle kredieten geregistreerd?
Nee, alleen als een krediet een looptijd heeft van langer dan drie maanden en het geleende bedrag tussen de 500 en 125.000 euro ligt. Dat kan een creditcard of een kredietlimiet op je betaalrekening zijn, maar ook een krediet bij een thuiswinkelorganisatie.

5. Wat wordt nog meer gemeld bij het BKR?
Naast kredieten worden ook GSM-abonnementen gemeld bij het BKR. Momenteel is dat het geval bij drie telefoonmaatschappijen (T-Mobile, Vodafone en Telfort). Onlangs is besloten dat ook betalingsachterstanden van de huur en energierekening gemeld gaan worden en vorig jaar werd nog duidelijk dat het BKR ook hypotheekgegevens wil gaan bijhouden. Studieleningen van de Informatie Beheer Groep worden overigens niet doorgegeven aan het BKR.

6. Wanneer levert een BKR-registratie problemen op?
Een BKR-registratie hoeft in principe geen problemen te geven. Alle kredieten worden namelijk vastgelegd, ook als je geen betalingsproblemen hebt. Voor 94 procent van alle geregistreerden is dat het geval. De overige 6 procent heeft wel problemen met het aflossen van leningen en staat daarom als wanbetaler geregistreerd. Zij hebben van het BKR een achterstandscodering gekregen, waardoor het voor hen lastig zoniet onmogelijk is om een krediet of hypotheek af te sluiten.

7. Kan ik zien hoe ik geregistreerd sta?
Ja, dat kan door een overzicht van je gegevens op te vragen bij het BKR of bij een willekeurige bank. De kosten daarvoor zijn 4,50 euro. Je kunt overigens uitsluitend gegevens over jezelf opvragen. Zelfs in de gegevens van je (huwelijks) partner krijg je geen inzage.

8. Wat kan ik doen als mijn gegevens onjuist zijn?
Blijken je gegevens onjuist te zijn? Dan kun je een verzoek tot correctie indienen bij de geldverstrekker, dus niet bij het BKR. Kun je het niet eens worden met de geldverstrekker, dan kun je een klacht indienen bij de geschillencommissie van het BKR.

9. Wie beslist of ik een lening krijg of niet?
Het BKR beslist niet, dat doet alleen de kredietverstrekker. Die kan op basis van de beschikbare informatie van het BKR beoordelen of een lening verantwoord is.

10. Wie mogen mijn gegevens opvragen?
Uzelf. En de organisaties die bij het BKR zijn aangesloten. Dat zijn banken, financieringsmaatschappijen, thuiswinkels, creditcardverstrekkers en telecombedrijven. Deze deelnemers zijn verplicht om informatie in te winnen bij het verstrekken van een krediet of kredietfaciliteit. Ook moeten ze wijzigingen in de situatie altijd doorgeven aan het BKR.

Labels: , , , , , , ,