dinsdag 1 december 2009

SNS en Aegon lossen deel staatssteun af

UTRECHT - Zowel Aegon als SNS Reaal hebben een deel van hun staatssteun afgelost. Dat maakten ze dinsdag bekend.

Aegon heeft 1 miljard euro, oftewel een derde, van zijn ontvangen staatssteun terugbetaald aan de Nederlandse overheid.
Bovenop de aflossing heeft de verzekeraar nog eens 44 miljoen euro aan rente en 108 miljoen euro aan aflospremie betaald. De totale som die is overgemaakt aan de overheid komt daarmee op 1,15 miljard euro.

SNS Reaal

SNS Reaal heeft 185 miljoen euro aan staatssteun afgelost. De bank en verzekeraar betaalt gelijk met het aflosbedrag 7,5 miljoen euro aan rente aan de staat. Het concern heeft geen aflossingspremie hoeven betalen. De aflossing was in september al aangekondigd.

SNS deed toen een aandelenemissie om de afbetaling te financieren. Van de 750 miljoen euro die SNS heeft ontvangen staat nu nog 565 miljoen euro open.

Naast afbetaling aan de staat, betaalde SNS ook een bedrag van 65 miljoen euro terug aan de stichting SNS Reaal. Deze grootaandeelhouder deed in 2008 tegelijk met de staat een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro.



© ANP/NU.nl

Labels: , , , ,

maandag 19 oktober 2009

Doek valt voor DSB

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank zijn niet bereid om de noodlijdende DSB Bank van Dirk Scheringa te helpen. Dat zei Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken zondagavond. "Het is voorbij", aldus Hendrickx.

"Ik betreur het, want er waren best mogelijkheden geweest voor een doorstart", aldus Hendrickx.
Volgens de belangenbehartiger van gedupeerde DSB-klanten gaat Scheringa maandag het personeel inlichten over de mislukte reddingspoging. Scheringa zelf verliet even voor elf uur zondagavond het hoofdkantoor van zijn bank in Wognum.

Heel erg
Dirk Scheringa vindt het ''heel erg'' dat het reddingsplan is mislukt. Dat zei hij zondagavond in een eerste reactie tegen NOVA.
''We zien geen mogelijkheden meer'', aldus Scheringa. ''Normaal duurt een wedstrijd negentig minuten, we hebben nu wel drie of vier wedstrijden gehad'', aldus Scheringa.

Hij zei het mislukken van 'Plan B' vooral erg te vinden voor de werknemers van DSB. Ook zei Scheringa het omvallen van de bank te betreuren voor de spaarders en gedupeerde klanten ''die nu niet geholpen kunnen worden''.
De gevallen bankier maakte de rechters die zijn zaak behandeld hebben een compliment voor de kansen die hij heeft gekregen. ''We hebben die volledig benut, maar het is niet gelukt.''

Reddingsplan
Eerder dit weekeinde waren de overnamegesprekken met een Amerikaanse investeerder mislukt, waarop een nieuw reddingsplan werd bedacht.
Minister Bos van Financien werd om 100 miljoen euro steun gevraagd. Samen met 100 miljoen euro door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken.

Geen partij
Een woordvoerster van het departement van minister Bos zei zondagavond laat dat het ministerie 'geen partij' is in de kwestie.
Er zijn zondag wel twee ambtenaren in Wognum geweest, maar die hebben zich daar alleen laten informeren. ''Het is een zaak van de bewindsvoerders en de rechter'', aldus de zegsvrouw.

De bank heeft de rechter inmiddels ook al op de hoogte gesteld van het mislukken van de onderhandelingen. De rechtbank in Amsterdam gaf Scheringa tot uiterlijk maandagochtend negen uur de tijd om zijn bank te verkopen en daarmee een faillissement te voorkomen.

Bedragen
Volgens DSB bedragen de verliezen bij een faillissement die worden omgeslagen over de Nederlandse banken tussen de 600 miljoen en 1,5 miljard euro.
Voor klanten met een achtergesteld deposito zou bij een faillissement gelden dat ze zeer waarschijnlijk al hun geld kwijt zijn, aldus DSB.

Labels: , , , , ,