maandag 5 oktober 2009

Leningen minder in trek

Nederlanders lenen steeds minder geld voor hun consumptieve uitgaven. Consumenten stellen hun aankoop uit omdat ze geen geld willen of kunnen lenen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal is 20% minder geld geleend dan een jaar eerder. Michiel Vos, hoofdeconoom van het CBS, heeft dergelijke dalingen nog niet eerder gezien.


In de eerste 7 maanden van dit jaar is 1,9 miljard Euro geleend voor consumptieve doeleinden. Vorig jaar stond nog een bedrag van 2,4 miljard Euro uit. Vooral autoleningen zijn minder in trek. Maar ook bedrijven als Wehkamp en Neckermann verkopen minder op afbetaling. Bij deze bedrijven daalde de kredietverlening met 30%.

De kredietcrisis is niet alleen verantwoordelijk voor de daling in de kredietverlening. Sinds 1 april dit jaar moeten kredietverleners consumenten waarschuwen voor het feit dat een geldlening geld kost. Daarnaast wordt strenger getoetst of de geldlener zijn schuld wel kan afbetalen. De Autoriteit Financiële Markten ziet toe op de naleving van de regels en deelt waar nodig flinke boetes uit.

Labels: , , ,

ING komt met groene autolening

ING biedt sinds 21 september een voordelige autolening aan voor de aankoop van een milieuvriendelijke auto. De koper van een auto met energielabel A, B of C betaalt minder rente voor de persoonlijke lening. ING controleert achteraf of de geldlener ook daadwerkelijk een groene auto heeft gekocht.

Wie in de markt is voor een nieuwe of tweedehands auto kan bij ING met korting geld lenen voor de aanschaf. De bank stelt als voorwaarde dat het om een milieuvriendelijke auto moet gaan die is gebouwd na 2001. Alle auto's met een energielabel tot D komen voor het lagere rentetarief in aanmerking.

Het gaat om een tijdelijke actie die loopt tot 31 december van dit jaar. ING meldt overigens nog wel dat de bank steekproefsgewijs gaat controleren of de geldlener ook daadwerkelijk een energiezuinige auto heeft gekocht.

Labels: ,

dinsdag 29 september 2009

Krediet voor een auto?

We schrijven ergens rond de jaren 80.
Net volwassen, of net niet eigenlijk, eerste huisje gekocht, met annuïteitenhypotheek. Lekker degelijk.
(Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat de totale betaling (de som van rente en aflossing) elke keer gelijk is, en zodanig dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening is terugbetaald.)

Daar zit je dan, volwassen te zijn, toch leuk om serieus genomen te worden.
Nieuw huis, nieuwe meubeltjes, een echte vriendin...
Alleen die auto, nog steeds dat barrel dat je ook al had toen je nog thuis woonde, tijd voor een nieuwe?

De meeste betaalbare auto's liggen eigenlijk net boven je budget, eerst maar eens kijken voor een lening dan...
Nou, das mooi, lening is geen probleem, het wordt een doorlopend krediet, lekker lage aflossing ook, als je hem voor 5 jaar afsluit!*
(wordt vervolgd)



(*niet slim, sluit nooit een lening die langer duurt dan de economische levensverwachting van de auto die je wil kopen)

Labels: , , , , , , , ,

donderdag 24 september 2009

Mentale problemen door geldcrisis

De wereldwijde economische crisis zal een groeiend aantal geestelijke problemen veroorzaken en zelfs het aantal zelfmoorden zal toenemen als mensen proberen het hoofd te bieden aan armoede en werkloosheid. Daarvoor heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gewaarschuwd.

Honderden miljoenen mensen hebben al last van geestelijke problemen, bijvoorbeeld depressiviteit. Maar het ineenstorten van de financiële markten kan gevoelens van wanhoop opwekken onder mensen die gevoelig zijn voor dergelijke ziekten. De VN-organisatie waarschuwt vooral voor mensen in landen met lage en middeninkomens, waar toegang tot een adequate behandeling doorgaans beperkt is.

‘We moeten de turbulentie en de mogelijke gevolgen van de huidige financiële crisis niet onderschatten. We weten dat er een groot tekort is ten aanzien van hulp voor mensen in grote nood’, zei directeur-generaal Margaret Chan op een bijeenkomst van deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Armoede en de negatieve gevolgen daarvan zoals geweld, sociale uitsluiting en ‘constante onzekerheid’ worden in verband gebracht met de eerste symptomen van geestelijke gestoordheid’, zei Chan. ‘Het zou niet als een verrassing moeten komen dat we meer gevallen van stress en geestelijke gestoordheid gaan zien’, waarschuwde ze.


Meer dan 75 procent van de mensen met geestelijke problemen in de ontwikkelingslanden krijgt geen behandeling of zorg. Velen van hen worden gestigmatiseerd, worden verwaarloosd of misbruikt, meldt de WHO.
Gemiddeld besteden de landen minder dan 2 procent van hun begroting voor gezondheidszorg aan de geestelijke gezondheidszorg. Maar de WHO verwacht dat dat nog minder wordt. Als gevolg van de crisis zal er ‘minder geld en toegang zijn voor behandeling’.

De WHO wil dat regeringen meer geld uittrekken voor de geestelijke gezondheidszorg. Drie op de vier patiënten in ontwikkelingslanden krijgen geen behandeling. Terwijl ontwikkelingslanden voor slechts 20 Amerikaanse dollarcent per persoon per jaar behandeling kunnen bieden voor bijvoorbeeld schizofrenie, depressiviteit en alcoholmisbruik.

Labels: , ,

maandag 21 september 2009

Het BKR, Bureau Krediet Registratie

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) registreert centraal de kredietverplichtingen in Nederland.

Hierbij worden gegevens opgeslagen van alle consumenten die een krediet of lening hebben of dit de laatste vijf jaar gehad hebben.
Ook zaken waaruit een krediet kan ontstaan, zoals een creditcard, klantenkaart of winkelpas worden geregistreerd bij het BKR.
Het BKR legt de krediet gegevens vast en beheert de registratie.

Het BKR verzorgt deze registratie namens de banken en andere kredietverleners in Nederland.
Zij kunnen zo bij nieuwe krediet aanvragen het BKR raadplegen om te zien hoe uw leen- en aflosgedrag tot dan toe is geweest.

De registratie bij het BKR heeft twee doelen:

Proberen te voorkomen dat u meer kredietverplichtingen aangaat dan verantwoord is.
Beperken van de risico's voor de kredietverstrekkers.
Kredietverstrekkers (beroepsmatig en voor 'consumptief' krediet aan natuurlijke personen) zijn wettelijk verplicht deel te nemen aan de registratie bij het BKR.
Zij moeten kredieten (tussen € 454 en € 113.445 met een minimum looptijd van 3 maanden) aanmelden bij het BKR en daarnaast voor zij u een krediet verstrekken ook het BKR raadplegen.

U heeft het recht om uw eigen gegevens, zoals deze bij het BKR geregistreerde zijn, in te zien.
Ook kunt u bij fouten vragen om een correctie en is er een geschillencommissie BKR.

Meer informatie over het BKR kunt u vinden op de website van het BKR.
En hier vindt u de pagina met informatie over inzien, correctie en de geschillencommissie BKR.

Labels: , , , , ,

zondag 20 september 2009

Jongeren, Geld lenen, of liever niet?

Dagelijks word je doodgegooid met reclames over snel en gemakkelijk geld lenen. We kennen ondertussen allemaal wel de zinnetjes: ‘koop vandaag, betaal volgend jaar!’ en ‘leen nu tegen de laagste rente’. Tegenwoordig wordt het je ook redelijk gemakkelijk gemaakt om te lenen via winkelkredieten, spaarkredieten en creditcards… Maar dit maakt het dus ook veel gemakkelijker om schulden te maken. We hebben de soorten leningen die er zijn even voor je op een rijtje gezet.

Om geld te kunnen lenen bij een bank of een financieringsmaatschappij moet je meerderjarig zijn. Dat houdt in dat je 18 jaar of ouder moet zijn. Als je meerderjarig bent, ben je namelijk handelingsbekwaam, maar…je draait ook zelf op voor alle gevolgen van het lenen. Denk dus goed na voordat je ergens een handtekening zet. Het is sowieso verstandig om eerst met je ouders te overleggen voordat je een lening afsluit.

De leningen:

Doorlopend krediet:
Je mag tot een afgesproken maximum geld lenen. Aan je aflossing per maand is een minimumbedrag verbonden, maar je mag altijd meer aflossen. De hoogte van de rente die je betaalt over je geleende geld is afhankelijk van de limiet, hoe hoger de limiet, hoe lager de rente, maar wel…hoe meer je moet terugbetalen.

Voordeel:
Je kunt geld opnemen en aflossen als het jou uitkomt. Handig als je niet vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt.
Nadeel:
Je hebt verschillende kredietrentes. Hierdoor weet je niet van tevoren hoeveel je in totaal aan rente moet betalen en hoe lang het duurt voordat je de lening afbetaald hebt. Dit kan heel lang duren! Je hebt een ijzeren discipline nodig om te voorkomen dat je voor de rest van leven aan die lening vast zit.

Persoonlijke lening:
Je leent een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staat de hoogte van de rente vast. Je weet ook hoe lang je aan het afbetalen bent.

Voordeel:
Je loopt geen risico dat je ineens meer rente moet gaan betalen. Je weet precies hoeveel je per maand moet aflossen en hoe lang je daarmee bezig bent.
Nadeel:
De rente is vaak erg hoog, dus daar ben je een heleboel extra geld aan kwijt.

Huurkoop:
Huurkoop is een koop op afbetaling. Je wordt pas eigenaar van wat je hebt gekocht, als de laatste termijn betaald is.

Voordeel:
Tja….geen eigenlijk…
Nadeel:
De rente is torenhoog en je bent pas eigenaar als je alles hebt afbetaald.

We raden je aan om geen leningen af te sluiten als je alleen studiefinanciering en een bijbaantje hebt. Spaar iets langer door en koop dat ene pas als je het in een keer kan betalen. Je hebt er veel meer plezier van als je het koopt zonder dat je er geld voor leent. Zo hoef je in elk geval geen schuld af te betalen.

Labels: , , , ,

0900 krediet

0900-KREDIET is een adviesbedrijf voor financieringen die een ruime en vrije keuze heeft in het aantal banken en geldverstrekkers waarmee wordt samen gewerkt. Doordat elke bank zijn specifieke lening en hypotheek vormen heeft, met elk zijn voor- en nadelen, is het voor de leek minder eenvoudig om de juiste leningte kiezen.

Er zijn niet alleen verschillende leenvormen maar ook verschillende voorwaarden om een bepaalde lening te kunnen krijgen. Het meest belangrijke is natuurlijk; Wat kost een bepaald krediet. Hoelang zit je aan een leningvast, mag er boetevrij extra worden afgelost en kan er zonder kosten weer een afgelost bedrag worden opgenomen. Wat gebeurt er bij onverhoopt overlijden en eventuele ziekte of arbeidsongeschiktheid?

0900-KREDIET zal samen met u de juiste leenvorm bespreken. Het soort lening en de looptijd van het krediet. 0900-KREDIET werkt uitsluitend met gediplomeerde kredietadviseursen beschikt natuurlijk over een AFM vergunning. Alle krediet aanvragen zullen worden getoetst bij het BKR in Tiel.

0900-krediet.nl extra financiele ruimte in krappe tijden

Labels: , , , ,

Wilt u ook een relaxt leven zonder na te hoeven denken over, hoe moet ik deze maand mijn lasten betalen? Minder hypotheek lasten? Minder hypotheek zorgen. De laagste hypotheken werkt samen met inkoopcombinaties en grote onafhankelijke intermediairs. Zij zoeken de laagste hypotheek rente die er in Nederland te vinden is bij de verstrekkers van hypotheken. U krijgt de beste voorwaarden die er in de markt zijn. Het maken van de hypotheek offerte is gratis en geheel vrijblijvend.

Kortom een goed advies is meer dan alleen de laagste rente! Binnen 48 uur hebben wij een voorstel. Wij doen wat wij beloven, wij zoeken die bank of verzekeraar die wel bij u past! Onafhankelijk en objectief gaan wij op zoek naar een geschikte adviseur uit uw regio. Indien wij denken dat uw hypotheek beter in elkaar gezet kan worden (lees goedkoper) dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Hoe vollediger u de aanvraag indient des te sneller wij een antwoord hebben. Een hypotheek moet als een maatkostuum "heerlijk zitten"!
Laagstehypotheken.nl

Labels: , , , , , ,

WOZ-krediet

Verzilver uw overwaarde met het WOZ-krediet.
Heeft de nieuwe WOZ-opgave bij u ook voor hogere lasten gezorgd? Dan hebben wij toch goed nieuws!
De gestegen waarde van uw woning kunt u nu verzilveren door gebruik te maken van het WOZ-krediet.
Met deze unieke leenvorm profiteert u van de scherpste rente en heeft u geen last van taxatie-, notaris- of andere bijkomende kosten die u bij andere overwaardekredieten wel moet betalen.

De belangrijkste voordelen van een WOZ-krediet voor u.
> Een zeer scherpe rente.
> U blijft verschoond van dure taxatierapporten, afsluitprovisies en notariskosten
> Gratis oversluitservice voor bestaande leningen
> U heeft geen bestedingsverplichting aan de eigen woning
> Afhankelijk van het doel is de rente fiscaal aftrekbaar

De manier om uw aankoopwensen te realiseren en/of uw huidige maandlasten te verlagen.
Wilt u ook op een voordelige manier uw wensen realiseren of uw maandlasten verlagen?
Kijk voor meer informatie op www.woz-krediet.nl.
Binnen enkele tellen kunt u uitrekenen hoeveel u met het WOZ-krediet kunt lenen.

WOZ-KREDIET is onderdeel van A1B Adviesgroep. WOZ-KREDIET werkt uitsluitend met gecertificeerde kredietadviseurs en heeft een AFM vergunning.
Alle krediet aanvragen worden getoetst bij het BKR in Tiel.
Klik hier voor meer informatie

Labels: , , , , , , ,

Test uw lening

Veel mensen hebben een te dure lening.
Neem bijvoorbeeld sommige postorder bedrijven die een effectieve jaarrente hanteren van meer dan 20% !
U betaalt uw aankoop welliswaar in 'kleine' maandelijkse termijnen terug maar als u daar een jaar over doet bent u wel 20 procent duurder uit ! Heeft u een lopende lening, doorlopend krediet of een krediet op afbetaling en u wilt minder betalen? Of wilt u weten hoe goedkoop, lenen bij de Krediet Test kan zijn?
Doe dan de eenvoudige "bereken hoeveel u kunt besparen" test en zie zelf dat u honderden euro's kunt besparen of dat u een bedrag kunt lenen voor veel lagere maandlasten dan u dacht.

Test uw lening

Labels: , , , , , ,

Miljoenennota

Minister van Financiën Bos presenteerde op de derde dinsdag in september, de begroting voor 2010. De minister verklaarde dat het kabinet de economie moet blijven stimuleren in deze moeilijke tijden.

De gevolgen van de mondiale crisis worden ook in Nederland steeds meer zichtbaar. Volgens de minister van Financiën zullen komend jaar nog meer mensen hun baan verliezen. Het ligt in de verwachting dat er in 2010 zo’n 600.000 werklozen zullen zijn. Ook zullen meer bedrijven over de kop gaan. De koopkracht zal in 2010 licht dalen.

Labels: , , , , ,

Wat is BKR?

Wat is BKR?


"Toetsing en registratie bij het BKR in Tiel": het is een vaak voorkomend zinnetje in leenreclames. Maar wat betekent dat nu eigenlijk en wat doet het Bureau Krediet Registratie (BKR) precies? De tien belangrijkste vragen met antwoorden over het BKR staan op deze pagina op een rijtje.

1. Wat is het Bureau Krediet Registratie?
Het BKR is een stichting die veertig jaar geleden is opgericht door het financiële bedrijfsleven om het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te verzorgen. Het BKR is gevestigd in Tiel en speelt een maatschappelijke rol bij het voorkomen van overkreditering van consumenten.

2. Wat weet het BKR?
Alle betalingsverplichtingen van alle consumenten die in Nederland een krediet hebben of hadden in de afgelopen vijf jaar, staan in het register vermeld. Het BKR weet niet alles van je financiële situatie. Alleen de volgende gegevens zijn bekend:

* Persoonsgegevens: naam, geboortedatum, en adres.

* Kredietgegevens: het geleende bedrag of het bedrag dat je maximaal mag besteden, het moment waarop het krediet ontstond, wanneer het krediet afgelost moet zijn en de kredietsoort.



3. Waarom registratie?
Het doel van de BKR-registratie is dat geldverstrekkers een goed beeld kunnen krijgen van het leen- en aflosgedrag van consumenten. Daardoor wordt het risico van de dienstverlener ingeperkt. Anderzijds kan zo voorkomen worden dat iemand meer leent dan hij of zij zich eigenlijk kan veroorloven.

4. Worden alle kredieten geregistreerd?
Nee, alleen als een krediet een looptijd heeft van langer dan drie maanden en het geleende bedrag tussen de 500 en 125.000 euro ligt. Dat kan een creditcard of een kredietlimiet op je betaalrekening zijn, maar ook een krediet bij een thuiswinkelorganisatie.

5. Wat wordt nog meer gemeld bij het BKR?
Naast kredieten worden ook GSM-abonnementen gemeld bij het BKR. Momenteel is dat het geval bij drie telefoonmaatschappijen (T-Mobile, Vodafone en Telfort). Onlangs is besloten dat ook betalingsachterstanden van de huur en energierekening gemeld gaan worden en vorig jaar werd nog duidelijk dat het BKR ook hypotheekgegevens wil gaan bijhouden. Studieleningen van de Informatie Beheer Groep worden overigens niet doorgegeven aan het BKR.

6. Wanneer levert een BKR-registratie problemen op?
Een BKR-registratie hoeft in principe geen problemen te geven. Alle kredieten worden namelijk vastgelegd, ook als je geen betalingsproblemen hebt. Voor 94 procent van alle geregistreerden is dat het geval. De overige 6 procent heeft wel problemen met het aflossen van leningen en staat daarom als wanbetaler geregistreerd. Zij hebben van het BKR een achterstandscodering gekregen, waardoor het voor hen lastig zoniet onmogelijk is om een krediet of hypotheek af te sluiten.

7. Kan ik zien hoe ik geregistreerd sta?
Ja, dat kan door een overzicht van je gegevens op te vragen bij het BKR of bij een willekeurige bank. De kosten daarvoor zijn 4,50 euro. Je kunt overigens uitsluitend gegevens over jezelf opvragen. Zelfs in de gegevens van je (huwelijks) partner krijg je geen inzage.

8. Wat kan ik doen als mijn gegevens onjuist zijn?
Blijken je gegevens onjuist te zijn? Dan kun je een verzoek tot correctie indienen bij de geldverstrekker, dus niet bij het BKR. Kun je het niet eens worden met de geldverstrekker, dan kun je een klacht indienen bij de geschillencommissie van het BKR.

9. Wie beslist of ik een lening krijg of niet?
Het BKR beslist niet, dat doet alleen de kredietverstrekker. Die kan op basis van de beschikbare informatie van het BKR beoordelen of een lening verantwoord is.

10. Wie mogen mijn gegevens opvragen?
Uzelf. En de organisaties die bij het BKR zijn aangesloten. Dat zijn banken, financieringsmaatschappijen, thuiswinkels, creditcardverstrekkers en telecombedrijven. Deze deelnemers zijn verplicht om informatie in te winnen bij het verstrekken van een krediet of kredietfaciliteit. Ook moeten ze wijzigingen in de situatie altijd doorgeven aan het BKR.

Labels: , , , , , , ,