zondag 18 oktober 2009

Scheringa haalde eigen rekening leeg

Directeur Dirk Scheringa van de DSB Bank heeft begin oktober zijn eigen spaarrekening bij de DSB leegehaald. Het ging om een bedrag van 700.000 euro. Hij deed uit boosheid omdat De Nederlandsche Bank hem had meegedeeld dat hij uiterlijk 12 oktober moest terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van DSB. Scheringa heeft het geld later teruggestort.


Dat heeft het RTL Nieuws zondagavond gemeld. RTL publiceerde ook een verklaring van Scheringa over dit voorval op haar website. De transactie van zeven ton dateert van na 4 oktober. Scheringa moest niet alleen zijn functie als bestuursvoorzitter opgeven, hij moest ook zijn aandelen verkopen. „De heer Scheringa is vervolgens zeer aangeslagen die volgende dag begonnen met het uitruimen van zijn kantoor'', aldus de verklaring. Het spaargeld dat Scheringa in 32 jaar zegt te hebben opgebouwd, maakte hij naar een andere bank over „om zo definitief in een keer alles af te kunnen sluiten''.

Bron anp

Labels: , ,

Gemeenten moeten binnen één maand besluiten over verzoek tot schuldhulp

Gemeenten hebben na een verzoek tot schuldhulpverlening maximaal vier weken de tijd om tot actie over te gaan. Bij een positief besluit moet dit uiteindelijk leiden tot een individueel plan waarbij niet alleen aandacht is voor het oplossen van het schuldenprobleem, maar ook voor de omstandigheden waaronder die schulden zijn ontstaan. Met deze uitwerking van het wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd.

Het kabinet wil met het wettelijke kader een 'bodem' leggen in de schuldhulpverlening, die nu in kwaliteit en effectiviteit nog sterk van gemeente tot gemeente verschilt. Het kabinet verwacht dat er van het vaste overleg tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een belangrijke impuls uitgaat om de effectiviteit van de schuldhulp te verbeteren.

De gemeenteraad krijgt de wettelijke taak om toe te zien op de kwaliteit van de schuldhulpverlening. De plannen voor een integrale aanpak van de schuldhulp worden per gemeente voor een periode van maximaal vier jaar opgesteld. Vervolgens moet het college van burgemeester en wethouders jaarlijks verantwoording afleggen in de gemeenteraad over de uitvoering van de schuldhulpverlening in de gemeente.

De wet moet een ook einde maken aan te lange wachttijden. Na een verzoek tot schuldhulp hebben gemeenten maximaal vier weken de tijd om tot actie over te gaan. Een uitzondering daarop vormen de zogeheten bedreigende schulden, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de levering van energie, water of de huur van een woning. Hiervoor wordt een maximale wachttijd van drie dagen in de wet opgenomen.

Een belangrijk uitgangspunt van de wet is dat de hulpverlening een integraal karakter heeft waarbij niet alleen aandacht uitgaat naar het oplossen van het schuldenprobleem, maar ook naar de omstandigheden waaronder die schulden zijn ontstaan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.



Bron: Ministerie van SZW

Labels: , , , , ,

dinsdag 13 oktober 2009

Wat gebeurt er met mijn geld bij DSB?

Kan ik nog bij mijn spaarrekening?
Nee, alle tegoeden zijn bevroren.

Kan ik nog bij het geld op mijn betaalrekening?
Je kan geen geld meer overmaken, maar tot woensdagavond 24:00 uur kunnen klanten met hun DSB-betaalpas geld opnemen bij pinautomaten van andere banken. Aangezien dit onder de normale gastgebruikregels valt, kunnen klanten maximaal 250 euro per dag kunnen opnemen. Dat komt dus neer op maximaal 750 euro per betaalrekening.

Ben ik mijn geld kwijt?
Geld dat op lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito's staat, valt onder het depositogarantiestelsel. Onder dit stelsel zijn tegoeden tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd. In het geval van een rekening op naam van twee personen wordt dus maximaal 200.000 euro vergoed.

Dit geldt niet voor achtergestelde deposito’s, waar klanten in ruil voor een hogere rente geen garantie krijgen op hun spaargeld. Ook aandelen of (converteerbare) obligaties vallen niet onder het garantiestelsel.

Wanneer krijg ik mijn geld terug?
De Nederlandsche Bank (DNB) zegt zo snel mogelijk aan te geven hoe rekeninghouders aanspraak kunnen maken op het garantiestelsel. Rekeninghouders krijgen vervolgens vijf maanden de tijd om hun formulieren in te dienen. DNB streeft ernaar na ontvangst van het formulier binnen drie maanden uit te keren.

Moet ik een nieuwe bankrekening openen?
De Nederlandsche Bank adviseert DSB-klanten zo snel mogelijk een nieuwe bankrekening te openen. Andere banken in Nederland hebben toegezegd dat DSB-klanten versneld een nieuwe rekening kunnen openen. Het nieuwe rekeningnummer moet dan zo spoedig mogelijk aan derden worden doorgegeven, zodat bijvoorbeeld salarisbetalingen straks op de nieuwe rekening binnenkomen.

Wat gebeurt er met mijn lening of hypotheek?
De schuld blijft bestaan. DSB kan mogelijk een doorstart maken, maar het kan ook zijn dat een andere bank de schulden overneemt.

Mocht er behalve een krediet en/of hypotheek ook nog spaargeld bij de DSB Bank lopen, kan het zijn dat er een verrekening plaatsvindt. Dan wordt de schuld verminderd met het spaargeld. Als er dan een positief saldo overblijft, kan de rekeninghouder alleen dat deel claimen bij het depositogarantiestelsel. Of verrekening plaatsvindt, dient de DNB per geval te bekijken.

Wat gebeurt er met mijn verzekering?
Ook hier geldt dat mocht DSB geen doorstart maken, andere partijen de verzekeringsportefeuille zullen willen overnemen.

Hoe kan ik De Nederlandsche Bank bereiken?
DNB bericht op haar website als er nieuwe ontwikkelingen zijn. De informatiedesk van DNB is via een gratis telefoonnummer 0800-020 1068 te bereiken. Vandaag tot 19:00 uur, later in ieder geval tijdens kantooruren.

Labels: , , ,

maandag 12 oktober 2009

Duizenden spaarders zonder garantie

Ruim vierduizend spaarders hebben meer dan 100.000 euro gestald bij DSB Bank. Zij kunnen daardoor niet helemaal aanspraak maken op het depositogarantiestelsel.
Dat zei president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank maandag. Deze gedupeerde spaarders hebben samen zo'n 140 miljoen euro uitstaan.


Ook hebben meer dan vierduizend spaarders achtergestelde deposito's bij DSB Bank. Zij kregen daarvoor een hoger rendement, maar kunnen nu niet rekenen op het depositogarantiestelsel. Het gaat hier om een totaalbedrag van 110 miljoen euro.

Volgens minister Bos telde DSB in totaal 350.000 tot 400.00 depositohouders.

Labels: , ,

maandag 5 oktober 2009

Leningen minder in trek

Nederlanders lenen steeds minder geld voor hun consumptieve uitgaven. Consumenten stellen hun aankoop uit omdat ze geen geld willen of kunnen lenen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal is 20% minder geld geleend dan een jaar eerder. Michiel Vos, hoofdeconoom van het CBS, heeft dergelijke dalingen nog niet eerder gezien.


In de eerste 7 maanden van dit jaar is 1,9 miljard Euro geleend voor consumptieve doeleinden. Vorig jaar stond nog een bedrag van 2,4 miljard Euro uit. Vooral autoleningen zijn minder in trek. Maar ook bedrijven als Wehkamp en Neckermann verkopen minder op afbetaling. Bij deze bedrijven daalde de kredietverlening met 30%.

De kredietcrisis is niet alleen verantwoordelijk voor de daling in de kredietverlening. Sinds 1 april dit jaar moeten kredietverleners consumenten waarschuwen voor het feit dat een geldlening geld kost. Daarnaast wordt strenger getoetst of de geldlener zijn schuld wel kan afbetalen. De Autoriteit Financiële Markten ziet toe op de naleving van de regels en deelt waar nodig flinke boetes uit.

Labels: , , ,