woensdag 16 december 2009

Recessie maakt ongelukkiger

Minder huwelijken, minder geboorten, meer echtscheidingen en waarschijnlijk meer zelfdodingen.
Een economische recessie heeft niet alleen financiële, maar ook sociale gevolgen. In een recessie neemt het aantal werklozen toe en in tijden van hoge werkloosheid zijn mensen minder gelukkig en minder tevreden met het leven. Dat geldt zowel voor mensen met als mensen zonder baan.

Dat staat in het rapport Werkloos in crisistijd dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) woensdag heeft gepubliceerd.

Het SCP heeft gekeken wie het meeste risico loopt werkloos te worden, hoe werkloosheid het inkomen van huishoudens beïnvloedt en hoe dit doorwerkt in het persoonlijk welzijn.

Werk
Wie zonder werk zit, is minder gelukkig dan mensen met een baan. Is de werkloosheid hoog, dan raakt dit ook mensen die (nog) wel werk hebben. Zij zien om zich heen het aantal werklozen toenemen en vrezen vaak ook zelf voor hun baan.

In de periode tussen 1980 en 2007 ging een toename van het aantal werklozen gepaard aan een stijging van het aantal zelfdodingen.

Het schommelde in die jaren tussen de 1350 en 1900 per jaar. Volgens het SCP kan ook in de huidige recessie het aantal zelfdodingen en pogingen daartoe omhoog gaan.
Het verband is wel complex, aldus het SCP. ''Werkloosheid leidt tot meer zelfdodingen, maar mensen met suïcideneigingen en psychische problemen hebben ook een grotere kans op werkloosheid.''

Kinderen
Door de grotere bestaansonzekerheid worden tijdens een recessie minder kinderen geboren. Als dat laatste niet door een ''inhaalslag'' wordt gecompenseerd wanneer het weer beter gaat, kan dat op langere termijn gevolgen hebben voor het aantal werkenden en daarmee voor de betaalbaarheid van de sociale zekerheid, aldus het SCP.

Er zijn dan minder werkenden die belasting en sociale premies betalen.

Gevolgen
De financiële gevolgen van werkloosheid lopen sterk uiteen. Sommige groepen gaan er in de WW in inkomen ongeveer de helft op achteruit, andere maar 13 procent.

Wie relatief veel verdiende, valt het meeste in inkomen terug omdat de WW-uitkering een maximumdagloon kent waarop de uitkering is gebaseerd.
© ANP


Labels:

maandag 14 december 2009

Crisis wakkert financiële fraude aan

De crisis leidt mogelijk tot een toename van financiële fraude, zoals witwassen. De eerste signalen, geïnventariseerd door het Financieel Expertise Centrum (FEC), lijken te wijzen op een toename van bijvoorbeeld beleggingsfraude, faillissementsfraude en marktmanipulatie.

Daarnaast zijn als mogelijke gevolgen van de crisis een stijging van misbruik van voorwetenschap, verdachte money transfers, ongeoorloofde fiscale verschuivingen, en hypotheekfraude geïdentificeerd. Het FEC is een samenwerkingsverband van de AFM, AIVD, Belastingdienst, DNB, FIOD-ECD, Openbaar Ministerie en Politie.

De concrete, statistische gevolgen moeten nog in kaart worden gebracht. De gevolgen die zichtbaar lijken te worden zijn vooralsnog dan ook gebaseerd op "logisch denkwerk". Het FEC is een samenwerkingsverband van de AFM, AIVD, Belastingdienst, DNB, FIOD-ECD, Openbaar Ministerie en Politie.




Populair

Nederland is populair onder witwassers. "Dat komt door het goed ontwikkelde en omvangrijke financiële systeem en door het open handelskarakter", stelt Joras Ferwerda, die aan de Utrecht University School of Economics onderzoek doet naar witwassen.

Naar schatting gaat er in Nederland 18,5 miljard euro per jaar om in witwaspraktijken, ongeveer 3,7 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Zo'n 14,7 miljard van het bedrag is afkomstig uit het buitenland.

Witwassen lijkt in Nederland vooral plaats te vinden via vastgoed, het verplaatsen van geld (money transfers) en misbruik van rechtspersonen, oftewel bepaalde juridische constructies.


Onzichtbaar

"Door het geld bijvoorbeeld door allerlei verschillende landen over de wereld te laten stromen, het te splitsen en weer samen te laten komen in verschillende vormen wordt de oorsprong van het geld 'onzichtbaar' gemaakt", licht Ferwerda toe. "De sterkst opkomende nieuwe vorm van witwassen is waarschijnlijk gebaseerd op handel."


Bestrijding

In Nederland is de jacht op witwassers de laatste tijd verhevigd. Bij de opsporingsdienst FIOD-ECD wordt vanaf 2008 extra geld gestoken in de bestrijding van witwassen en zijn er twee specialistische teams actief. Bovendien zijn bij de politie in financieel economische criminaliteit gespecialiseerde onderdelen ondergebracht.

Ook zwart geld staat als gevolg van de recessie meer in de belangstelling. "Het begrotingstekort dat door de crisis is ontstaan bij overheden zou aanleiding kunnen vormen actief te jagen op zwart geld, om het gat te vullen", denkt Ferwerda.


Bankgeheim

Staatsecretaris van Financiën Jan Kees de Jager legt bezitters van zwart geld de laatste tijd het vuur na aan de schenen. Zo heeft hij het op een akkoordje gegooid met onder meer Zwitserland, België en Bermuda over het opheffen van het bankgeheim voor Nederlandse rekeninghouders. Ook gaat de douane scherper controleren op zwart geld.


Banken

Het idee dat banken door een gebrek aan kapitaal eerder geneigd zijn zwart geld te accepteren en zo de balans een beetje op te krikken, wordt door Paul Vlaanderen, voorzitter van de Financial Action Task Force (FATF) naar de prullenmand verwezen.

"Juist in deze tijd, waarin veel aandacht is voor zwartspaarders en, daarmee samenhangend, transparantie en samenwerking tussen landen op dit terrein, kan en wil een financiële instelling niet met dergelijke activiteiten geassocieerd worden".

De FATF is een internationale organisatie die zich richt op de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en staat momenteel onder Nederlands voorzitterschap.


Aanbevelingen

Na het voorzitterschap, dat een jaar duurt, wordt Nederland aan een onderzoek van de FATF onderworpen. Deze gaat het anti-witwasbeleid onder de loep nemen aan de hand van 49 aanbevelingen, zoals toezicht, transparantie en het melden van ongebruikelijke transacties.

"De verwachting is dat Nederland in belangrijke mate voldoet aan de aanbevelingen", stelt het ministerie van Financiën.

© NU

Labels: ,

dinsdag 1 december 2009

SNS en Aegon lossen deel staatssteun af

UTRECHT - Zowel Aegon als SNS Reaal hebben een deel van hun staatssteun afgelost. Dat maakten ze dinsdag bekend.

Aegon heeft 1 miljard euro, oftewel een derde, van zijn ontvangen staatssteun terugbetaald aan de Nederlandse overheid.
Bovenop de aflossing heeft de verzekeraar nog eens 44 miljoen euro aan rente en 108 miljoen euro aan aflospremie betaald. De totale som die is overgemaakt aan de overheid komt daarmee op 1,15 miljard euro.

SNS Reaal

SNS Reaal heeft 185 miljoen euro aan staatssteun afgelost. De bank en verzekeraar betaalt gelijk met het aflosbedrag 7,5 miljoen euro aan rente aan de staat. Het concern heeft geen aflossingspremie hoeven betalen. De aflossing was in september al aangekondigd.

SNS deed toen een aandelenemissie om de afbetaling te financieren. Van de 750 miljoen euro die SNS heeft ontvangen staat nu nog 565 miljoen euro open.

Naast afbetaling aan de staat, betaalde SNS ook een bedrag van 65 miljoen euro terug aan de stichting SNS Reaal. Deze grootaandeelhouder deed in 2008 tegelijk met de staat een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro.



© ANP/NU.nl

Labels: , , , ,

maandag 16 november 2009

N-Holland stopt met bankieren

De provincie Noord-Holland gaat niet meer zelf overtollig geld uitzetten bij binnen- of buitenlandse banken. Dat maakte de provincie maandagmiddag bekend. Aanleiding is een advies uit het rapport van een onderzoekscommissie over het uitzetten van geld. Dat rapport kwam er naar aanleiding van het verlies van 78 miljoen euro aan provinciaal geld bij Landsbanki in IJsland.

Geld dat de provincie tijdelijk niet nodig heeft, wordt voortaan bewaard bij het ministerie van Financiën. De provincie wil geen risico meer lopen en het geld op die manier veilig wegzetten.

Volgens gedeputeerde Elisabeth Post van financiën verwacht de burger dat de provincie goed op het geld past. „Juist in de huidige onzekere economische tijden ligt deze keuze voor de hand. We zetten hiermee een stap verder op de goede weg.”

Labels: , ,

dinsdag 27 oktober 2009

Nieuw financieel forum

Op onze zustersite hebben we zojuist een financieel forum gelanceerd.
De bestaande fora zijn misschien wat dubieus te noemen en we zagen dus de ruimte voor een onafhankelijk en spamvrij forum.

Je vindt het forum hier:  http://www.financiele-hulp.nl/forum

Labels: , , , , ,

vrijdag 16 oktober 2009

Overleg DSB met banken mislukt

Een poging van Dirk Scheringa om zijn DSB Bank onder te brengen bij Nederlandse grootbanken is mislukt.
Dat heeft Scheringa in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt na ongeveer vijf uur onderhandelen op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank.

Scheringa wilde niet ingaan op de vraag waarom de banken DSB niet wilden redden. ''Dat moet je hen zelf vragen.''


Niet haalbaar

In een verklaring lieten de grootbanken weten dat ''het door de banken gedane voorstel voor versteviging van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van DSB niet haalbaar is''. DNB liet ook weten dat ''een oplossing helaas niet mogelijk is gebleken''.
Scheringa reageerde teleurgesteld. Volgens de topman werd het overleg om kwart over acht 's avonds geschorst, waarop de banken met elkaar in overleg gingen. Scheringa zei dat hij vanaf dat moment slechts heeft kunnen wachten op een uitkomst. ''Heel frustrerend'', aldus de topman.

Claims
Hij herhaalde nogmaals het onbegrijpelijk te vinden als zijn bank failliet zou gaan. ''We hebben voldoende eigen vermogen. Nu worden daar opeens kosten afgetrokken voor claims en dan ben je opeens failliet.''
Scheringa zei nog een laatste strohalm te hebben. Een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben in een overname. ''Stukken daarover dienen we mogelijk vrijdag in bij de rechtbank'', aldus de topman, die de naam van de instelling niet wilde noemen.


Miljarden
Het gaat volgens Scheringa om een bank met een eigen vermogen van miljarden euro's, met wereldwijd vestigingen waaronder in Europa. Niet Scheringa zelf, maar andere bestuursleden van de bank hebben met de Amerikanen contact gehad.
Hij sprak van ''een stevige strohalm''. ''Deze bank kan de werkgelegenheid en de spaartegoeden veiligstellen.'' De bankdirecteur durfde niet te voorspellen hoe groot de kans is dat de gesprekken met de Amerikaanse partij succesvol zullen zijn. ''Maar we blijven doorknokken.''

Sluwe vos

Vakbondsbestuurder Karla Kiburg van FNV Bondgenoten zei dat het doek nog niet is gevallen, maar acht de kans dat een faillissement van DSB Bank kan worden afgewend klein. Ook vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie had nog enige hoop. ''Je weet nooit wat de sluwe vos nog in zijn achterzak heeft.''

Failliet
Scheringa was donderdagavond vanaf 19.00 uur in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in een poging de grote banken ertoe te bewegen DSB Bank in zijn geheel over te nemen. De bank uit Wognum heeft van de rechtbank in Amsterdam tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om een koper te vinden. Anders wordt de bank failliet verklaard.

Labels: , , ,

donderdag 15 oktober 2009

Bos moet uitleg geven over ondergang DSB Bank

De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend met minister Wouter Bos van Financiën over de ondergang van DSB Bank. De Kamerfracties willen duidelijk krijgen hoe het zover heeft kunnen komen.

Politieke partijen zullen nadrukkelijk vragen naar de rol die de financieel toezichthouders DNB en AFM hebben gespeeld. GroenLinks wijst erop dat DNB vier jaar geleden nog een bankvergunning heeft verstrekt aan DSB.
De grootste oppositiepartij SP vindt dat ook de overheid zelf schuld draagt aan de problemen bij de bank van Dirk Scheringa.

De regelgeving liet toe dat zijn bank tophypotheken verstrekte en klanten opzadelde met dure koopsompolissen, aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Onderzoek
Minister Bos heeft al een onderzoek aangekondigd naar het toezicht door AFM en DNB. Wat de bewindsman betreft blijft niemand gespaard in de discussie over DSB, ook de overheid en politiek niet.
Kamerleden willen ook van Bos horen of ambtenaren van zijn departement of DNB hebben gelekt dat DSB in de problemen verkeerde. Scheringa claimt dat zijn bank de genadeklap werd toegebracht toen twee kranten maandagochtend schreven dat DSB diep in de problemen zat.

Labels: ,

woensdag 14 oktober 2009

Scheringa wilde vertrekken

Dirk Scheringa zou maandag zijn vertrek als topman van DSB hebben willen aankondigen. Dat meldt de NOS. Het ging niet door doordat DSB onder curatele werd geplaatst.

Het vertrek van Scheringa was onderdeel van gesprekken met De Nederlandsche Bank (DNB), die er moeite mee zou hebben gehad dat hij zowel bestuursvoorzitter als grootaandeelhouder bij DSB was.
RTL Nieuws meldt verder dat Scheringa maandenlang geprobeerd heeft zijn bank te verkopen. Er waren gesprekken met Deutsche Bank en BNP Paribas.

DNB heeft er niet op aangedrongen dat de schikking die DSB Bank vorige week trof met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken, niet werd ondertekend. Dat zei een woordvoerder van DNB woensdag.

''DNB is op geen enkele manier partij geweest bij de overeenkomst en heeft deze op geen enkele manier in de weg gestaan'', aldus de woordvoerder.

Ondergang
DSB en de stichting troffen vorige week een mondelinge overeenkomst over de manier waarop klachten over hypotheken die door de bank zijn verstrekt, zouden worden afgewikkeld.

Na de ondergang van DSB maandag suggereerden verscheidene partijen dat de centrale bank erop zou hebben aangedrongen dat de overeenkomst niet op papier werd bekrachtigd.

Labels: , , , ,

dinsdag 13 oktober 2009

Wat gebeurt er met mijn geld bij DSB?

Kan ik nog bij mijn spaarrekening?
Nee, alle tegoeden zijn bevroren.

Kan ik nog bij het geld op mijn betaalrekening?
Je kan geen geld meer overmaken, maar tot woensdagavond 24:00 uur kunnen klanten met hun DSB-betaalpas geld opnemen bij pinautomaten van andere banken. Aangezien dit onder de normale gastgebruikregels valt, kunnen klanten maximaal 250 euro per dag kunnen opnemen. Dat komt dus neer op maximaal 750 euro per betaalrekening.

Ben ik mijn geld kwijt?
Geld dat op lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito's staat, valt onder het depositogarantiestelsel. Onder dit stelsel zijn tegoeden tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd. In het geval van een rekening op naam van twee personen wordt dus maximaal 200.000 euro vergoed.

Dit geldt niet voor achtergestelde deposito’s, waar klanten in ruil voor een hogere rente geen garantie krijgen op hun spaargeld. Ook aandelen of (converteerbare) obligaties vallen niet onder het garantiestelsel.

Wanneer krijg ik mijn geld terug?
De Nederlandsche Bank (DNB) zegt zo snel mogelijk aan te geven hoe rekeninghouders aanspraak kunnen maken op het garantiestelsel. Rekeninghouders krijgen vervolgens vijf maanden de tijd om hun formulieren in te dienen. DNB streeft ernaar na ontvangst van het formulier binnen drie maanden uit te keren.

Moet ik een nieuwe bankrekening openen?
De Nederlandsche Bank adviseert DSB-klanten zo snel mogelijk een nieuwe bankrekening te openen. Andere banken in Nederland hebben toegezegd dat DSB-klanten versneld een nieuwe rekening kunnen openen. Het nieuwe rekeningnummer moet dan zo spoedig mogelijk aan derden worden doorgegeven, zodat bijvoorbeeld salarisbetalingen straks op de nieuwe rekening binnenkomen.

Wat gebeurt er met mijn lening of hypotheek?
De schuld blijft bestaan. DSB kan mogelijk een doorstart maken, maar het kan ook zijn dat een andere bank de schulden overneemt.

Mocht er behalve een krediet en/of hypotheek ook nog spaargeld bij de DSB Bank lopen, kan het zijn dat er een verrekening plaatsvindt. Dan wordt de schuld verminderd met het spaargeld. Als er dan een positief saldo overblijft, kan de rekeninghouder alleen dat deel claimen bij het depositogarantiestelsel. Of verrekening plaatsvindt, dient de DNB per geval te bekijken.

Wat gebeurt er met mijn verzekering?
Ook hier geldt dat mocht DSB geen doorstart maken, andere partijen de verzekeringsportefeuille zullen willen overnemen.

Hoe kan ik De Nederlandsche Bank bereiken?
DNB bericht op haar website als er nieuwe ontwikkelingen zijn. De informatiedesk van DNB is via een gratis telefoonnummer 0800-020 1068 te bereiken. Vandaag tot 19:00 uur, later in ieder geval tijdens kantooruren.

Labels: , , ,

Run op DSB leek voorbij

De run op de spaartegoeden van DSB Bank leek voorbij, toen de rechtbank in Amsterdam zondag aanvankelijk de eis van De Nederlandsche Bank om DSB Bank onder toezicht te stellen, afwees.

In de nacht van zondag op maandag ontstond een nieuwe stormloop op de tegoeden en dat veranderde de zaak volledig. Zondag haalden de spaarders 3,8 miljoen euro van de rekeningen, tegenover 41,6 miljoen euro tussen zondagavond 12 uur en maandagmorgen half tien. Daarna werd de eis alsnog toegewezen. Dit blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed deed op donderdagmorgen 1 oktober een oproep op de televisie om spaartegoed op te nemen en zo het faillissement van DSB Bank af te dwingen. Dat leidde tot het opnemen van 88,1 miljoen euro nog diezelfde dag, 100,9 miljoen euro een dag later en 128 miljoen euro op 3 oktober.

Run
Daarna werd het bedrag per dag fors minder. Op zondag 11 oktober stond de teller op 622,7 miljoen euro aan opgenomen spaargeld, maar afgelopen zaterdag ging nog ''slechts'' 7,8 miljoen euro van de rekeningen af.

Na de run in de nacht van zondag op maandag oordeelde de rechtbank: ''De liquiditeit van DSB ontwikkelt zich thans op gevaarlijke wijze en er is geen vooruitzicht op een verbetering van die ontwikkeling.''

Labels: , , ,

maandag 12 oktober 2009

Duizenden spaarders zonder garantie

Ruim vierduizend spaarders hebben meer dan 100.000 euro gestald bij DSB Bank. Zij kunnen daardoor niet helemaal aanspraak maken op het depositogarantiestelsel.
Dat zei president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank maandag. Deze gedupeerde spaarders hebben samen zo'n 140 miljoen euro uitstaan.


Ook hebben meer dan vierduizend spaarders achtergestelde deposito's bij DSB Bank. Zij kregen daarvoor een hoger rendement, maar kunnen nu niet rekenen op het depositogarantiestelsel. Het gaat hier om een totaalbedrag van 110 miljoen euro.

Volgens minister Bos telde DSB in totaal 350.000 tot 400.00 depositohouders.

Labels: , ,

maandag 5 oktober 2009

Leningen minder in trek

Nederlanders lenen steeds minder geld voor hun consumptieve uitgaven. Consumenten stellen hun aankoop uit omdat ze geen geld willen of kunnen lenen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal is 20% minder geld geleend dan een jaar eerder. Michiel Vos, hoofdeconoom van het CBS, heeft dergelijke dalingen nog niet eerder gezien.


In de eerste 7 maanden van dit jaar is 1,9 miljard Euro geleend voor consumptieve doeleinden. Vorig jaar stond nog een bedrag van 2,4 miljard Euro uit. Vooral autoleningen zijn minder in trek. Maar ook bedrijven als Wehkamp en Neckermann verkopen minder op afbetaling. Bij deze bedrijven daalde de kredietverlening met 30%.

De kredietcrisis is niet alleen verantwoordelijk voor de daling in de kredietverlening. Sinds 1 april dit jaar moeten kredietverleners consumenten waarschuwen voor het feit dat een geldlening geld kost. Daarnaast wordt strenger getoetst of de geldlener zijn schuld wel kan afbetalen. De Autoriteit Financiële Markten ziet toe op de naleving van de regels en deelt waar nodig flinke boetes uit.

Labels: , , ,