maandag 19 oktober 2009

Doek valt voor DSB

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank zijn niet bereid om de noodlijdende DSB Bank van Dirk Scheringa te helpen. Dat zei Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken zondagavond. "Het is voorbij", aldus Hendrickx.

"Ik betreur het, want er waren best mogelijkheden geweest voor een doorstart", aldus Hendrickx.
Volgens de belangenbehartiger van gedupeerde DSB-klanten gaat Scheringa maandag het personeel inlichten over de mislukte reddingspoging. Scheringa zelf verliet even voor elf uur zondagavond het hoofdkantoor van zijn bank in Wognum.

Heel erg
Dirk Scheringa vindt het ''heel erg'' dat het reddingsplan is mislukt. Dat zei hij zondagavond in een eerste reactie tegen NOVA.
''We zien geen mogelijkheden meer'', aldus Scheringa. ''Normaal duurt een wedstrijd negentig minuten, we hebben nu wel drie of vier wedstrijden gehad'', aldus Scheringa.

Hij zei het mislukken van 'Plan B' vooral erg te vinden voor de werknemers van DSB. Ook zei Scheringa het omvallen van de bank te betreuren voor de spaarders en gedupeerde klanten ''die nu niet geholpen kunnen worden''.
De gevallen bankier maakte de rechters die zijn zaak behandeld hebben een compliment voor de kansen die hij heeft gekregen. ''We hebben die volledig benut, maar het is niet gelukt.''

Reddingsplan
Eerder dit weekeinde waren de overnamegesprekken met een Amerikaanse investeerder mislukt, waarop een nieuw reddingsplan werd bedacht.
Minister Bos van Financien werd om 100 miljoen euro steun gevraagd. Samen met 100 miljoen euro door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken.

Geen partij
Een woordvoerster van het departement van minister Bos zei zondagavond laat dat het ministerie 'geen partij' is in de kwestie.
Er zijn zondag wel twee ambtenaren in Wognum geweest, maar die hebben zich daar alleen laten informeren. ''Het is een zaak van de bewindsvoerders en de rechter'', aldus de zegsvrouw.

De bank heeft de rechter inmiddels ook al op de hoogte gesteld van het mislukken van de onderhandelingen. De rechtbank in Amsterdam gaf Scheringa tot uiterlijk maandagochtend negen uur de tijd om zijn bank te verkopen en daarmee een faillissement te voorkomen.

Bedragen
Volgens DSB bedragen de verliezen bij een faillissement die worden omgeslagen over de Nederlandse banken tussen de 600 miljoen en 1,5 miljard euro.
Voor klanten met een achtergesteld deposito zou bij een faillissement gelden dat ze zeer waarschijnlijk al hun geld kwijt zijn, aldus DSB.

Labels: , , , , ,

zondag 18 oktober 2009

Scheringa haalde eigen rekening leeg

Directeur Dirk Scheringa van de DSB Bank heeft begin oktober zijn eigen spaarrekening bij de DSB leegehaald. Het ging om een bedrag van 700.000 euro. Hij deed uit boosheid omdat De Nederlandsche Bank hem had meegedeeld dat hij uiterlijk 12 oktober moest terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van DSB. Scheringa heeft het geld later teruggestort.


Dat heeft het RTL Nieuws zondagavond gemeld. RTL publiceerde ook een verklaring van Scheringa over dit voorval op haar website. De transactie van zeven ton dateert van na 4 oktober. Scheringa moest niet alleen zijn functie als bestuursvoorzitter opgeven, hij moest ook zijn aandelen verkopen. „De heer Scheringa is vervolgens zeer aangeslagen die volgende dag begonnen met het uitruimen van zijn kantoor'', aldus de verklaring. Het spaargeld dat Scheringa in 32 jaar zegt te hebben opgebouwd, maakte hij naar een andere bank over „om zo definitief in een keer alles af te kunnen sluiten''.

Bron anp

Labels: , ,

donderdag 15 oktober 2009

Bos moet uitleg geven over ondergang DSB Bank

De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend met minister Wouter Bos van Financiën over de ondergang van DSB Bank. De Kamerfracties willen duidelijk krijgen hoe het zover heeft kunnen komen.

Politieke partijen zullen nadrukkelijk vragen naar de rol die de financieel toezichthouders DNB en AFM hebben gespeeld. GroenLinks wijst erop dat DNB vier jaar geleden nog een bankvergunning heeft verstrekt aan DSB.
De grootste oppositiepartij SP vindt dat ook de overheid zelf schuld draagt aan de problemen bij de bank van Dirk Scheringa.

De regelgeving liet toe dat zijn bank tophypotheken verstrekte en klanten opzadelde met dure koopsompolissen, aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Onderzoek
Minister Bos heeft al een onderzoek aangekondigd naar het toezicht door AFM en DNB. Wat de bewindsman betreft blijft niemand gespaard in de discussie over DSB, ook de overheid en politiek niet.
Kamerleden willen ook van Bos horen of ambtenaren van zijn departement of DNB hebben gelekt dat DSB in de problemen verkeerde. Scheringa claimt dat zijn bank de genadeklap werd toegebracht toen twee kranten maandagochtend schreven dat DSB diep in de problemen zat.

Labels: ,

woensdag 14 oktober 2009

Scheringa wilde vertrekken

Dirk Scheringa zou maandag zijn vertrek als topman van DSB hebben willen aankondigen. Dat meldt de NOS. Het ging niet door doordat DSB onder curatele werd geplaatst.

Het vertrek van Scheringa was onderdeel van gesprekken met De Nederlandsche Bank (DNB), die er moeite mee zou hebben gehad dat hij zowel bestuursvoorzitter als grootaandeelhouder bij DSB was.
RTL Nieuws meldt verder dat Scheringa maandenlang geprobeerd heeft zijn bank te verkopen. Er waren gesprekken met Deutsche Bank en BNP Paribas.

DNB heeft er niet op aangedrongen dat de schikking die DSB Bank vorige week trof met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken, niet werd ondertekend. Dat zei een woordvoerder van DNB woensdag.

''DNB is op geen enkele manier partij geweest bij de overeenkomst en heeft deze op geen enkele manier in de weg gestaan'', aldus de woordvoerder.

Ondergang
DSB en de stichting troffen vorige week een mondelinge overeenkomst over de manier waarop klachten over hypotheken die door de bank zijn verstrekt, zouden worden afgewikkeld.

Na de ondergang van DSB maandag suggereerden verscheidene partijen dat de centrale bank erop zou hebben aangedrongen dat de overeenkomst niet op papier werd bekrachtigd.

Labels: , , , ,

dinsdag 13 oktober 2009

Wat gebeurt er met mijn geld bij DSB?

Kan ik nog bij mijn spaarrekening?
Nee, alle tegoeden zijn bevroren.

Kan ik nog bij het geld op mijn betaalrekening?
Je kan geen geld meer overmaken, maar tot woensdagavond 24:00 uur kunnen klanten met hun DSB-betaalpas geld opnemen bij pinautomaten van andere banken. Aangezien dit onder de normale gastgebruikregels valt, kunnen klanten maximaal 250 euro per dag kunnen opnemen. Dat komt dus neer op maximaal 750 euro per betaalrekening.

Ben ik mijn geld kwijt?
Geld dat op lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito's staat, valt onder het depositogarantiestelsel. Onder dit stelsel zijn tegoeden tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd. In het geval van een rekening op naam van twee personen wordt dus maximaal 200.000 euro vergoed.

Dit geldt niet voor achtergestelde deposito’s, waar klanten in ruil voor een hogere rente geen garantie krijgen op hun spaargeld. Ook aandelen of (converteerbare) obligaties vallen niet onder het garantiestelsel.

Wanneer krijg ik mijn geld terug?
De Nederlandsche Bank (DNB) zegt zo snel mogelijk aan te geven hoe rekeninghouders aanspraak kunnen maken op het garantiestelsel. Rekeninghouders krijgen vervolgens vijf maanden de tijd om hun formulieren in te dienen. DNB streeft ernaar na ontvangst van het formulier binnen drie maanden uit te keren.

Moet ik een nieuwe bankrekening openen?
De Nederlandsche Bank adviseert DSB-klanten zo snel mogelijk een nieuwe bankrekening te openen. Andere banken in Nederland hebben toegezegd dat DSB-klanten versneld een nieuwe rekening kunnen openen. Het nieuwe rekeningnummer moet dan zo spoedig mogelijk aan derden worden doorgegeven, zodat bijvoorbeeld salarisbetalingen straks op de nieuwe rekening binnenkomen.

Wat gebeurt er met mijn lening of hypotheek?
De schuld blijft bestaan. DSB kan mogelijk een doorstart maken, maar het kan ook zijn dat een andere bank de schulden overneemt.

Mocht er behalve een krediet en/of hypotheek ook nog spaargeld bij de DSB Bank lopen, kan het zijn dat er een verrekening plaatsvindt. Dan wordt de schuld verminderd met het spaargeld. Als er dan een positief saldo overblijft, kan de rekeninghouder alleen dat deel claimen bij het depositogarantiestelsel. Of verrekening plaatsvindt, dient de DNB per geval te bekijken.

Wat gebeurt er met mijn verzekering?
Ook hier geldt dat mocht DSB geen doorstart maken, andere partijen de verzekeringsportefeuille zullen willen overnemen.

Hoe kan ik De Nederlandsche Bank bereiken?
DNB bericht op haar website als er nieuwe ontwikkelingen zijn. De informatiedesk van DNB is via een gratis telefoonnummer 0800-020 1068 te bereiken. Vandaag tot 19:00 uur, later in ieder geval tijdens kantooruren.

Labels: , , ,

Run op DSB leek voorbij

De run op de spaartegoeden van DSB Bank leek voorbij, toen de rechtbank in Amsterdam zondag aanvankelijk de eis van De Nederlandsche Bank om DSB Bank onder toezicht te stellen, afwees.

In de nacht van zondag op maandag ontstond een nieuwe stormloop op de tegoeden en dat veranderde de zaak volledig. Zondag haalden de spaarders 3,8 miljoen euro van de rekeningen, tegenover 41,6 miljoen euro tussen zondagavond 12 uur en maandagmorgen half tien. Daarna werd de eis alsnog toegewezen. Dit blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed deed op donderdagmorgen 1 oktober een oproep op de televisie om spaartegoed op te nemen en zo het faillissement van DSB Bank af te dwingen. Dat leidde tot het opnemen van 88,1 miljoen euro nog diezelfde dag, 100,9 miljoen euro een dag later en 128 miljoen euro op 3 oktober.

Run
Daarna werd het bedrag per dag fors minder. Op zondag 11 oktober stond de teller op 622,7 miljoen euro aan opgenomen spaargeld, maar afgelopen zaterdag ging nog ''slechts'' 7,8 miljoen euro van de rekeningen af.

Na de run in de nacht van zondag op maandag oordeelde de rechtbank: ''De liquiditeit van DSB ontwikkelt zich thans op gevaarlijke wijze en er is geen vooruitzicht op een verbetering van die ontwikkeling.''

Labels: , , ,

maandag 12 oktober 2009

Duizenden spaarders zonder garantie

Ruim vierduizend spaarders hebben meer dan 100.000 euro gestald bij DSB Bank. Zij kunnen daardoor niet helemaal aanspraak maken op het depositogarantiestelsel.
Dat zei president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank maandag. Deze gedupeerde spaarders hebben samen zo'n 140 miljoen euro uitstaan.


Ook hebben meer dan vierduizend spaarders achtergestelde deposito's bij DSB Bank. Zij kregen daarvoor een hoger rendement, maar kunnen nu niet rekenen op het depositogarantiestelsel. Het gaat hier om een totaalbedrag van 110 miljoen euro.

Volgens minister Bos telde DSB in totaal 350.000 tot 400.00 depositohouders.

Labels: , ,

vrijdag 9 oktober 2009

Klanten DSB worden ernstig tekort gedaan

De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) vindt dat klanten van DSB Bank ernstig tekort worden gedaan in de regeling die de bank donderdag trof met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken.

''DSB Bank is spekkoper met deze regeling'', stelt voorzitter Jeroen Wendelgest van WPC vrijdag in een verklaring.

Volgens WPC geeft de regeling DSB de kans om zich te vrijwaren van klachten over beleggingsverzekeringen die samen met hypotheken en consumptieve kredieten zijn verkocht. Hierdoor wordt klanten het recht ontnomen om in een later stadium alsnog te proberen hun recht te halen op dit punt.
De stichting, bekend van de schikkingen die het trof voor klanten met een beleggingsverzekering van onder meer Aegon, Fortis en ING, raadt klanten van DSB dan ook af om in te gaan op het akkoord ''tenzij het echt niet anders kan.''

Afpersing
Volgens Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed stelt het DSB-akkoord niets voor en schieten gedupeerden er niks mee op. Donderdag in tv-programma Pauw & Witteman noemde hij het een ''civiele pendant van afpersing'' en stelde hij dat DSB ''misbruik maakt van de omstandigheden''.
Lakeman zet zijn strijd tegen DSB voort en probeert via een massaclaim schadevergoeding te krijgen voor gedupeerden.

Regeling
De regeling die nu is getroffen tussen DSB Bank en de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken kost DSB Bank over een periode van tien jaar ''bruto ongeveer 26 miljoen euro'', aldus DSB.
Netto zou het neerkomen op 16 miljoen euro. Het verschil van 10 miljoen euro is het bedrag dat DSB niet meer hoeft af te schrijven omdat nu meer mensen in staat zullen zijn de rekeningen te betalen.

Transparant
DSB laat ook weten te werken aan een nieuw hypotheekproduct dat wordt getest door klanten. ''We willen nu vooral laten zien dat we transparant zijn en goede producten hebben'', aldus woordvoerder Klaas Wilting.

Labels: , ,