maandag 19 oktober 2009

Doek valt voor DSB

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank zijn niet bereid om de noodlijdende DSB Bank van Dirk Scheringa te helpen. Dat zei Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken zondagavond. "Het is voorbij", aldus Hendrickx.

"Ik betreur het, want er waren best mogelijkheden geweest voor een doorstart", aldus Hendrickx.
Volgens de belangenbehartiger van gedupeerde DSB-klanten gaat Scheringa maandag het personeel inlichten over de mislukte reddingspoging. Scheringa zelf verliet even voor elf uur zondagavond het hoofdkantoor van zijn bank in Wognum.

Heel erg
Dirk Scheringa vindt het ''heel erg'' dat het reddingsplan is mislukt. Dat zei hij zondagavond in een eerste reactie tegen NOVA.
''We zien geen mogelijkheden meer'', aldus Scheringa. ''Normaal duurt een wedstrijd negentig minuten, we hebben nu wel drie of vier wedstrijden gehad'', aldus Scheringa.

Hij zei het mislukken van 'Plan B' vooral erg te vinden voor de werknemers van DSB. Ook zei Scheringa het omvallen van de bank te betreuren voor de spaarders en gedupeerde klanten ''die nu niet geholpen kunnen worden''.
De gevallen bankier maakte de rechters die zijn zaak behandeld hebben een compliment voor de kansen die hij heeft gekregen. ''We hebben die volledig benut, maar het is niet gelukt.''

Reddingsplan
Eerder dit weekeinde waren de overnamegesprekken met een Amerikaanse investeerder mislukt, waarop een nieuw reddingsplan werd bedacht.
Minister Bos van Financien werd om 100 miljoen euro steun gevraagd. Samen met 100 miljoen euro door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken.

Geen partij
Een woordvoerster van het departement van minister Bos zei zondagavond laat dat het ministerie 'geen partij' is in de kwestie.
Er zijn zondag wel twee ambtenaren in Wognum geweest, maar die hebben zich daar alleen laten informeren. ''Het is een zaak van de bewindsvoerders en de rechter'', aldus de zegsvrouw.

De bank heeft de rechter inmiddels ook al op de hoogte gesteld van het mislukken van de onderhandelingen. De rechtbank in Amsterdam gaf Scheringa tot uiterlijk maandagochtend negen uur de tijd om zijn bank te verkopen en daarmee een faillissement te voorkomen.

Bedragen
Volgens DSB bedragen de verliezen bij een faillissement die worden omgeslagen over de Nederlandse banken tussen de 600 miljoen en 1,5 miljard euro.
Voor klanten met een achtergesteld deposito zou bij een faillissement gelden dat ze zeer waarschijnlijk al hun geld kwijt zijn, aldus DSB.

Labels: , , , , ,

zondag 18 oktober 2009

Scheringa haalde eigen rekening leeg

Directeur Dirk Scheringa van de DSB Bank heeft begin oktober zijn eigen spaarrekening bij de DSB leegehaald. Het ging om een bedrag van 700.000 euro. Hij deed uit boosheid omdat De Nederlandsche Bank hem had meegedeeld dat hij uiterlijk 12 oktober moest terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van DSB. Scheringa heeft het geld later teruggestort.


Dat heeft het RTL Nieuws zondagavond gemeld. RTL publiceerde ook een verklaring van Scheringa over dit voorval op haar website. De transactie van zeven ton dateert van na 4 oktober. Scheringa moest niet alleen zijn functie als bestuursvoorzitter opgeven, hij moest ook zijn aandelen verkopen. „De heer Scheringa is vervolgens zeer aangeslagen die volgende dag begonnen met het uitruimen van zijn kantoor'', aldus de verklaring. Het spaargeld dat Scheringa in 32 jaar zegt te hebben opgebouwd, maakte hij naar een andere bank over „om zo definitief in een keer alles af te kunnen sluiten''.

Bron anp

Labels: , ,

vrijdag 16 oktober 2009

Overleg DSB met banken mislukt

Een poging van Dirk Scheringa om zijn DSB Bank onder te brengen bij Nederlandse grootbanken is mislukt.
Dat heeft Scheringa in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt na ongeveer vijf uur onderhandelen op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank.

Scheringa wilde niet ingaan op de vraag waarom de banken DSB niet wilden redden. ''Dat moet je hen zelf vragen.''


Niet haalbaar

In een verklaring lieten de grootbanken weten dat ''het door de banken gedane voorstel voor versteviging van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van DSB niet haalbaar is''. DNB liet ook weten dat ''een oplossing helaas niet mogelijk is gebleken''.
Scheringa reageerde teleurgesteld. Volgens de topman werd het overleg om kwart over acht 's avonds geschorst, waarop de banken met elkaar in overleg gingen. Scheringa zei dat hij vanaf dat moment slechts heeft kunnen wachten op een uitkomst. ''Heel frustrerend'', aldus de topman.

Claims
Hij herhaalde nogmaals het onbegrijpelijk te vinden als zijn bank failliet zou gaan. ''We hebben voldoende eigen vermogen. Nu worden daar opeens kosten afgetrokken voor claims en dan ben je opeens failliet.''
Scheringa zei nog een laatste strohalm te hebben. Een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben in een overname. ''Stukken daarover dienen we mogelijk vrijdag in bij de rechtbank'', aldus de topman, die de naam van de instelling niet wilde noemen.


Miljarden
Het gaat volgens Scheringa om een bank met een eigen vermogen van miljarden euro's, met wereldwijd vestigingen waaronder in Europa. Niet Scheringa zelf, maar andere bestuursleden van de bank hebben met de Amerikanen contact gehad.
Hij sprak van ''een stevige strohalm''. ''Deze bank kan de werkgelegenheid en de spaartegoeden veiligstellen.'' De bankdirecteur durfde niet te voorspellen hoe groot de kans is dat de gesprekken met de Amerikaanse partij succesvol zullen zijn. ''Maar we blijven doorknokken.''

Sluwe vos

Vakbondsbestuurder Karla Kiburg van FNV Bondgenoten zei dat het doek nog niet is gevallen, maar acht de kans dat een faillissement van DSB Bank kan worden afgewend klein. Ook vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie had nog enige hoop. ''Je weet nooit wat de sluwe vos nog in zijn achterzak heeft.''

Failliet
Scheringa was donderdagavond vanaf 19.00 uur in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in een poging de grote banken ertoe te bewegen DSB Bank in zijn geheel over te nemen. De bank uit Wognum heeft van de rechtbank in Amsterdam tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om een koper te vinden. Anders wordt de bank failliet verklaard.

Labels: , , ,