Doek valt voor DSB
"Ik betreur het, want er waren best mogelijkheden geweest voor een doorstart", aldus Hendrickx.
Volgens de belangenbehartiger van gedupeerde DSB-klanten gaat Scheringa maandag het personeel inlichten over de mislukte reddingspoging. Scheringa zelf verliet even voor elf uur zondagavond het hoofdkantoor van zijn bank in Wognum.
Heel erg
Dirk Scheringa vindt het ''heel erg'' dat het reddingsplan is mislukt. Dat zei hij zondagavond in een eerste reactie tegen NOVA.
''We zien geen mogelijkheden meer'', aldus Scheringa. ''Normaal duurt een wedstrijd negentig minuten, we hebben nu wel drie of vier wedstrijden gehad'', aldus Scheringa.
Hij zei het mislukken van 'Plan B' vooral erg te vinden voor de werknemers van DSB. Ook zei Scheringa het omvallen van de bank te betreuren voor de spaarders en gedupeerde klanten ''die nu niet geholpen kunnen worden''.
De gevallen bankier maakte de rechters die zijn zaak behandeld hebben een compliment voor de kansen die hij heeft gekregen. ''We hebben die volledig benut, maar het is niet gelukt.''
Reddingsplan
Eerder dit weekeinde waren de overnamegesprekken met een Amerikaanse investeerder mislukt, waarop een nieuw reddingsplan werd bedacht.
Minister Bos van Financien werd om 100 miljoen euro steun gevraagd. Samen met 100 miljoen euro door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken.
Geen partij
Een woordvoerster van het departement van minister Bos zei zondagavond laat dat het ministerie 'geen partij' is in de kwestie.
Er zijn zondag wel twee ambtenaren in Wognum geweest, maar die hebben zich daar alleen laten informeren. ''Het is een zaak van de bewindsvoerders en de rechter'', aldus de zegsvrouw.
De bank heeft de rechter inmiddels ook al op de hoogte gesteld van het mislukken van de onderhandelingen. De rechtbank in Amsterdam gaf Scheringa tot uiterlijk maandagochtend negen uur de tijd om zijn bank te verkopen en daarmee een faillissement te voorkomen.
Bedragen
Volgens DSB bedragen de verliezen bij een faillissement die worden omgeslagen over de Nederlandse banken tussen de 600 miljoen en 1,5 miljard euro.
Voor klanten met een achtergesteld deposito zou bij een faillissement gelden dat ze zeer waarschijnlijk al hun geld kwijt zijn, aldus DSB.
Labels: achtergesteld deposito, dsb, dsb bank, faillissement, nieuws, regering