maandag 23 november 2009

Financiële systeem nog steeds kwetsbaar

De acute dreiging voor de wereldwijde financiële stabiliteit is sinds dit voorjaar afgenomen, na een zeer turbulente periode.
Niettemin is de situatie nog steeds erg kwetsbaar.

Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit, dat maandag is gepubliceerd.
Volgens DNB leunt het verbeterde marktsentiment sterk op de buitengewone steunmaatregelen.

''Bovendien kunnen nieuwe risico's zich manifesteren, bijvoorbeeld in verband met de nog steeds omvangrijke mondiale onevenwichtigheden'', aldus DNB.

De centrale bank noemt de oplopende begrotingstekorten en druk op sommige valuta's als risico's.

Marktwerking
DNB pleit ervoor dat steunmaatregelen van overheden, zoals garantieregelingen en kapitaalsteun, ''tijdig en gefaseerd'' worden afgebouwd, omdat deze ongewenste bijeffecten hebben.

Zo wordt de marktwerking erdoor verstoord en gaat er een verkeerde prikkel vanuit, waarbij instellingen of individuen hun gedrag gaan aanpassen op garanties.

Tegelijkertijd brengt ook de ontmanteling van steunmaatregelen risico's met zich mee. DNB wijst daarom op een zorgvuldigde timing en stelt dat verschillende steunmaatregelen in de juiste volgorde moeten worden afgebouwd.

''Financiële instellingen moeten zich erop voorbereiden dat zij straks weer zijn aangewezen op financiering tegen marktconforme condities."

Druk
Volgens DNB staan Nederlandse banken en verzekeraars nog steeds onder druk. Pensioenfondsen hebben geprofiteerd van het herstel op de financiële markten, maar de buffers zijn nog te klein in verhouding tot de risico's.
''Al met al blijft de situatie bij financiële instellingen zorgelijk, waarbij uitzettingen op specifieke sectoren zoals de markt voor commercieel vastgoed voor nieuwe risico's zorgen.''

DNB constateert dat de vrije val van de Nederlandse economie is gestuit. In het derde kwartaal is de economie licht gegroeid, na vier opeenvolgende kwartalen krimp.

''De internationale handel herstelt zich en ook het vertrouwen van Nederlandse producenten leeft op.'' Al te optimistisch is de centrale bank niet. ''Toch is het herstel fragiel en blijven huishoudens en bedrijven voorlopig de gevolgen ondervinden van de economische crisis. Ook de overheidsfinanciën staan door de crisis onder zware druk.

Strenger
Het Nederlandse bedrijfsleven merkt in toenemende mate dat banken strenger zijn geworden als het gaat om het verstrekken van leningen. Het kredietvolume met langer looptijden neemt nog toe, maar dat geldt niet voor leningen met een korte looptijd.

Het volume van dit soort bedrijfsfinancieringen ligt nu 10 miljard euro lager dan vorig jaar, aldus DNB.
Bron: Nu.nl

Labels: , ,

vrijdag 20 november 2009

Kamer kritisch over Borghouts bij ABP

Een meerderheid van de Tweede Kamer is kritisch dat de opgestapte commissaris van de Koningin in Noord Holland, Harry Borghouts, toch aanblijft als bestuurslid van pensioenfonds ABP.
Zo zei PvdA-Kamerlid Patricia Linhard donderdag te vrezen voor het vertrouwen in de pensioenen als bestuurders het ene moment moeten vertrekken en vervolgens toch aanblijven.
Coalitiegenoot Pieter Omtzigt van het CDA en Stef Blok van oppostiepartij VVD spraken ook hun verbazing uit in een pensioendebat met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).


Eisen


Zij pleitten voor het aanscherpen van eisen die gesteld worden aan pensioenbestuurders, bijvoorbeeld op het gebied van hun financiële kennis.
Volgens Donner gaat het ambtenaren- en lerarenpensioenfonds zelf over het bestuur. Maar volgens CDA, PvdA en VVD is juist de overheid ook als werkgever betrokken bij ABP.
© ANP

maandag 16 november 2009

N-Holland stopt met bankieren

De provincie Noord-Holland gaat niet meer zelf overtollig geld uitzetten bij binnen- of buitenlandse banken. Dat maakte de provincie maandagmiddag bekend. Aanleiding is een advies uit het rapport van een onderzoekscommissie over het uitzetten van geld. Dat rapport kwam er naar aanleiding van het verlies van 78 miljoen euro aan provinciaal geld bij Landsbanki in IJsland.

Geld dat de provincie tijdelijk niet nodig heeft, wordt voortaan bewaard bij het ministerie van Financiën. De provincie wil geen risico meer lopen en het geld op die manier veilig wegzetten.

Volgens gedeputeerde Elisabeth Post van financiën verwacht de burger dat de provincie goed op het geld past. „Juist in de huidige onzekere economische tijden ligt deze keuze voor de hand. We zetten hiermee een stap verder op de goede weg.”

Labels: , ,

woensdag 11 november 2009

AFM moet strenger en sneller optreden

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet strenger en sneller optreden tegen financiële dienstverleners die slecht gedrag vertonen, slecht advies geven of een gebrek aan integriteit hebben. Als AFM zich op deze taken concentreert, is een uitbreiding van regelgeving niet nodig.
Dat meldde de Consumentenbond woensdag. De bond reageert ermee op uitspraken van AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren.
Hij zei eerder deze week dat de AFM meer wettelijke bevoegdheden zou moeten hebben, zodat de organisatie financiële producten kan toetsen voordat ze op de markt worden gebracht. Zo kan worden voorkomen dat er ''knollen voor citroenen worden verkocht'', zei hij.


Vergunningen

Maar de Consumentenbond pleit er juist voor dat de AFM de huidige taken aanscherpt. Behalve dat de AFM sneller en harder moet optreden, wil de bond ook dat de AFM veel meer en beter bekendmaakt welke financieel aanbieder zijn werk wel of niet goed doet.
Ook pleit de organisatie voor een persoonlijk vergunningenstelsel, waarbij een vergunning bij slecht gedrag wordt ingetrokken.

Labels: , ,