donderdag 24 september 2009

Aankomend student leert op kleintjes letten

Kredietcrisis? Studenten weten niet beter of het studentenleven is één grote chronische kredietcrisis.

Reden temeer om de aankomende studenten van de Rijksuniversiteit Groningen op een speelse manier op de kleintjes te leren letten. Met quizzen en spellen kunnen zij deze week leren hoe ze op een verantwoorde manier met geld kunnen omgaan. Vandaag begint de KEI-week, de jaarlijkse introductie voor de nieuwelingen in de Martinistad.

De KEI-week staat donderdag in het teken van geld. Op die dag kunnen de nieuwelingen het spel Get Rich Or KEI Trying! doen, waarmee ze fictief geld kunnen winnen of verliezen door opdrachten uit te voeren op verschillende locaties in de stad. De KEI-groep die het slimst met het fictieve geld omgaat, wint een Meet and Greet met de artiesten op het eindfeest.

‘Tijdens het spel moeten de nieuwkomers keuzen maken’, legt voorzitter Nienke Rorije uit. ‘Je kunt bijvoorbeeld een paraplu huren en dan word je niet vies, maar die plu kost wel geld.

‘Ook moeten ze proberen mensen te motiveren om bijvoorbeeld mee te doen aan een fitnessworkshop. Hoe meer mensen je mee krijgt, hoe meer geld je kunt verdienen.’

Behalve het spel zijn er ook workshops van Informatie Beheer Groep, Belastingdienst en de Groninger Kredietbank. ‘De IBG houdt een soort quiz, die wat wegheeft van Petje Op, Petje Af’, vertelt Rorije. De Belastingdienst leert de eerstejaars onder meer hoeveel ze maximaal mogen bijverdienen naast hun studiefinanciering, en de Groninger Kredietbank geeft voorlichting over schulden, en hoe die te voorkomen.

Ook de innerlijke student wordt verzorgd. Tv-kok Caspar Burgi laat de nieuwkomers zien hoe ze snel een goedkope en gezonde warme hap in elkaar kunnen draaien. Dat gebeurt in een tent, waar per ronde zestig studenten aan de slag kunnen. Er zijn vijf rondes, en wat je maakt, mag je ook opeten.

Het was niet moeilijk het thema voor deze KEI-week te bedenken, zegt Rorije. Al snel werd duidelijk dat het over geld moest gaan. ‘De KEI-week is leuk, maar moet ook informatief zijn: wat is er te doen in Groningen en welke sportverenigingen zijn er? En daarbij hoort ook: op kamers gaan wonen en je eigen boodschappen moeten doen. Dit onderwerp sloot perfect aan bij het doel om informatief te zijn. En door het speels aan te pakken, wordt het toch niet belerend.’

Bron: Volkskrant